qui som què fem on som notícies i activitats

El deliri (im)probable d'Al-Assad

Ara siria
Us recomanem la lectura de l'últim article escrit per Francesc de Dalmases al diari ara. Us adjuntem l'enllaç: http:/www.ara.catpremiuminternacional/deliri-improbable-dAl-Assad0782921754.html
 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

Visita zona de desminatge de Bòsnia després de 10 anys

Vint anys després, més del 30% del territori dels municipis on treballem al Cantó de Sarajevo estan pendents de desminar. Avui hem conegut noves àrees on treballarem i hem pogut passejar per altres que ja han quedat netes.
 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

Trobada

Dos alcaldes veïns, un de la República Sèrbia de Bòsnia, un de la Federació de Bòsnia, el màxim responsable de la cooperació catalana i una ONGD, IGMAN-Acció Solidària, junys per un programa de retorn de refugiats i desplaçats que fa nou anys que dura.
 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

L'exposició ‘Àfrica Decideix' arriba a la UPF

El proper dilluns, 16 d’abril, a les sis de la tarda (18h) a la sala d'exposicions de la UPF (Campus Ciutadella, C. Ramon Trias Fargas, 25 de Barcelona), tindrà lloc la presentació de l'exposició "Àfrica Decideix" amb la participació del Deganat de la Facultat d'Humanitats. El nou món i el nou segle reclamen una nova visió i una nova concepció africanes, allunyades dels apriorismes bonistes, apropades i nascudes al propi continent. Hi esteu convidats!
L’exposició restarà oberta al públic del 16 d’abril al 20 d’abril
de les 9 del matí a 8 del vespre a la Sala d’Exposicions de la Universitat Pompeu Fabra
 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

Jornades Igman Acció Solidària 2011

14 de Desembre de 2011
Lloc: Arxiu de la Corona d’Aragó
Palau del Lloctinent (plaça del Rei), Comtes 2, 08002 Barcelona

////////////////////////

PROGRAMA
9:15h.-9:45h. Acreditacions

9:45h. Presentació de les jornades
Francesca Guardiola, subdirectora General d'Afers de la Unió Europea
Jordi Martí, regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona
Víctor Tarradellas, president de la Fundació CatMón
Francesc de Dalmases, president d’Igman Acció Solidària

10:15h. La seguretat energètica en la geopolítica del segle XXI
Mariano Marzo, catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona

11:00h. ÀFRICA , un veí que pica la porta
Modera: Àgata Sol (Espai Àfrica)
Ferran Iniesta i Vernet, professor Titular d’Història d’Àfrica a la UB: “Projeccions d’Àfrica com a actor global”
Edmundo Sepa, sociòleg “Catalunya-Àfrica, una suma positiva”

12:15h. Pausa

12:30h. LA MEDITERRÀNIA, l’espai natural de la Catalunya Global
Modera: Joan Carles Vilalta
Eduard Soler i Lecha, doctor en Relacions Internacionals i llicenciat en Ciències Polítiques per la UAB
Fèlix Martí, ex-president d’UNESCOCAT “ Catalunya i el lideratge a la Mediterrània”
14:00h. Pausa migdia

16:00h. ÀSIA, l’emergència de preveure els emergents
Modera: Marc Gafarot
Manel Ollé, doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra. “La Xina, impera o coopera. Catalunya-Àsia, reptes i oportunitats”
Augusto Soto, professor-consultant d’ESADE “Àsia-Pacífic, ens emplaça i ens desplaça”.

17.15h. CATALUNYA-EUROPA entre el ser i el no ser-hi
Modera: Francesc de Dalmases
Martí Anglada, periodista ; ex-corresponsal europeu de TV3: “Europa en crisi o la crisi d’Europa”
Carme Colomina, periodista. Especialitzada en afers europeus: “Catalunya, una oportunitat per Europa”


Organitzat per: Igman-Acció Solidària, Fundació CatMón, Espai Àfrica i revista ONGC
Amb el suport de: Diputació de Barcelona i l'Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament
Amb la col.laboració de: Ministerio de Cultura.Arxiu de la Corona d’Aragó.

////////////////////////

Places limitades
Informació i inscripcions:
Telf. 93 533 42 38
igman@igman.cat
administracio@igman.cat

 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

Porteu una espelma!

El proper dilluns 11 de juliol, s’esdevindrà el 16è aniversari del genocidi de Srebrenica, on sinistres personatges com Radovan Karadzic i Mladic, ara jutjat al Tribunal Penal internacional, van ordenar, en el marc de la Guerra de Bòsnia, assassinar més de 9000 persones, la pitjor massacre a Europa, després de la Segona Guerra Mundial.

Hem pensat doncs, que era una bona oportunitat, encara que sigui de manera simbòlica, fer costat a la memòria d'aquells que foren assassinats i dels seus familiars, així com als valors democràtics i els drets humans. La societat europea, ara que hi ha el judici en curs al TPI, s’ha de recordar a ella mateixa, que una altre Srebrenica no ha de tornar a ser mai possible.

Ens agradaria que ens acompanyessis a la concentració que tindrà lloc a la Plaça de Sant Jaume, el proper dilluns a dos quarts de nou del vespre (20:30h) i, sobretot, en facis difusió de la convocatòria, adjuntem fulletó en pdf perquè ho reenviïs. Si esta al teu abast, voldríem demanar-te que portis la teva espelma, si no pots, ja intentarem suministrar-te-la nosaltres.

 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

Els Balcans omplen el Tantarrantana


El passat dimarts 21 de juny es va omplir el teatre Tantarantana. Les brillants intervencions del Martí Anglada i la Sonja Mitrovic, i la magnífica adaptació de 'La idea d'Europa' d'Steiner per part d'Óscar Intente, ens van permetre gaudir d'una vetllada rodona.
 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

Els Balcans, l'última frontera d'Europa

Debat i teatre
Dimarts, 21 de juny a les 20h.
Teatre Tantarantana (Les Flors, 22)
(Aforament limitat. Reserves i confirmacions a: administracio@igman.cat o al 935334238)

El proper 25 de juny , hauran passat 20 anys d’ençà que van esclatar les Guerres dels Balcans, el conflicte armat més greu que Europa ha patit des de la fi de la Segona Guerra Mundial. La incapacitat de la Unió Europea per aturar els assassinats indiscriminats de civils, les violacions sistemàtiques i el desplaçament forçat de població va permetre que Europa visqués una nova neteja ètnica abans d'acabar el sanguinari segle XX.
Per recordar aquests fets i intentar evitar que es repeteixin, Horitzó Europa i IGMAN Acció Solidària organitzen una xerrada sobre el conflicte i les seves seqüeles que la volem complementar amb la representació de "La idea d'Europa", de George Steiner, una adaptació teatral feta per Òscar Intente, que alhora n'és director i protagonista. L'obra, de 70 minuts, ressegueix tots els elements que tenim en comú els europeus: els cafès, un territori ben trepitjat o els noms de personatges històrics en la nomenclatura dels carrers. Més Europa és l'única esperança per evitar un nou conflicte com el viscut als Balcans

20:00 h      Debat amb:
-Martí Anglada, periodista i expert en relacions internacionals.
-Sonja Mitrovic, Llicenciada en Relacions Internacionals per la Universitat de Belgrad.
Especialitzada en processos democràtics als Balcans.
21:00 h      Piscolabis
21:30 h      Obra de teatre "La idea d'Europa" (preu: 5€).

Organitzen Horitzó Europa i Acció Solidària Igman amb el suport de Taula pels Balcans, la revista ONGC i Fundació CATmón.

 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

L'Ajuntament de l'Hospitalet del Llobregat amb Líbia

Del 27 d'abril al 8 de maig, una delegació d'IGMAN-Acció Solidària, amb el suport de l'Ajuntament de l'Hospitalet del Llobregat, es van desplaçar a Líbia per conèixer de primera mà la situació que viu el poble libi i realitzar un treball de camp per veure quines són les seues necessitats més immediates.

Us mostrem l'entrevista al Programa Districte 8 de televisió de l'Hospitalet amb l'Elisabet Cortiles en representació de l'Ajuntament de l'Hospitalet i amb en Marc Gafarot per part d'IGMAN-Acció Solidària a la seva tornada de Líbia.

Podeu veure el video en el següent enllaç: http:/www.youtube.com/watch?v=c-WEpDTyvJU

 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

Africa Inaamua”és Àfrica decideix


En breu i aprofitant l’efemèride del dia d’Àfrica, Igman Acció Solidària començarà una campanya de difusió per donar a conèixer l'exposició ÀFRICA DECIDEIX. CONÈIXER PER RECONÈIXER.
Us fem volem mostrar un petit tast del que és aquesta exposició i us encomanem a llegir-vos la seva introducció i declaració de principis:
“Africa Inaamua”és Àfrica decideix en llengua suahili. El suahili és una llengua bantu de la família nigerocongolesa i, probablement, la llengua franca africana més estesa del continent. Competeix a l’Àfrica Oriental amb les llengües colonials, que són les que acostumen a jugar aquest rol en exclusiva.

L’exposició que presentem no pretén ser una denúncia. Vol ser una radiografia dels passius i dels actius d’Àfrica, el nostre continent veí. Perque creiem que sense conèixer no es pot reconèixer. I segurament sense el reconeixement actiu del que és el continent i les seves societats, molts dels reptes que avui l’atenallen són difícils d’afrontar.

Mirem Àfrica perquè ens interessa, i la mirem de maneres diferents. Amb ulls subjectius, perquè no som africans, i amb ulls sincers, perquè som catalans. Sigui per convicció o per necessitat, apropar la realitat africana a casa nostra i viceversa al segle xxi és una prioritat inajornable. La nostra intenció, doncs, és fer conèixer les claus d’aquest continent: què ha estat, què hi passa i que hi fem.

Segurament, l’Àfrica que nosaltres veiem, sentim i percebem no existeix. Però sí que sabem del cert que el seu present i el seu futur són allà on es decideixen .
Àfrica decideix! Perquè pot, perquè hi té tot el dret i perquè cada dia ho vol més. Als Països Catalans, des del Nord estant, ens hem d’habituar a mirades i llenguatges més consonants amb els actius i els potencials del continent. I hem de poder dir, sense complexos ni males consciències, no només allò amb què volem o podem ajudar i contribuir-hi, sinó també allò que volem, esperem o desitjaríem dels nostres veïns dels Sud. Però abans de fer això

La compassió, la misericòrdia i les males consciències no serveixen per construir la fraternitat entre les persones i els pobles. Són el reconeixement i l’exercici en llibertat dels drets individuals i col·lectius allò que apodera i projecta individus i homes a ser amos del seu present.

Ja sabem que Àfrica posseeix una de les biodiversitats més notables del planeta. Però, cal remarcar que a més, i sobretot, és el racó de món amb més diversitat cultural i lingüística, i per tant, humana. Potser aquesta visió és la que ens pot arribar a sorprendre, perquè no hi estem prou avesats o perquè no l’hem volgut reconèixer. I és justament això el que pretenem transmetre, aquesta Àfrica tan diversa és la que volem apoderar, la que volem fer-nos nostra. Àfrica, no només és un lloc per anar a “ajudar”, a fer solidaritat, a cooperar. Per nosaltres és un indret del nostre planeta on s’hi pot aprendre, escoltar, conèixer, rebre, descobrir. En fí, que sovint la nostra ignorància combinada amb un erroni sentiment de superioritat moral, ens entela la realitat africana, que té en la seva gent i en les seves cultures la màxima expressió de riquesa, el que hauria de ser el “recurs nautral”, la matèria primera més preuada.

Fem cooperació sent el que som: catalans, i mirem d’aportar-hi el nostre propi valor afegit, les especificitats de les quals partim. Per això, a Àfrica i arreu, fem cooperació per l’autodeterminació, dels pobles, dels individus i, si cal, de tot un continent sencer.

Àfrica és una oportunitat, és futur, si volem, si volen. Ells volen decidir, nosaltres també. Ells creuen que són molts, i poderosos, els qui intenten impedir-ho, sovint nosaltres també. Per això i per moltes altres raons, Àfrica ens interessa.

 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

Setmana de lluita camperola

S'acosta el 17 d'Abril, la Diada Internacional de la Lluita Camperola, una diada en la que arreu del món es commemora la Lluita diària de tantes dones i homes que viuen i moren per exercir el nostre Dret irrenunciable a recuperar el control sobre l'agricultura i l'alimentació, a defensar i conrear la terra que ens dóna la Vida, a reteixir circuits curts de distribució així com mecanismes de relació directa entre productors/es i consumidors/es, a desobeir les lleis que ens prohibeixen l'intercanvi lliure de llavors mentre faciliten que unes poques multinacionals ens robin i patentin els recursos naturals que haurien de ser comunals i hauríem de gestionar entre totes...

Aquest any, com ja en fa uns quants, des de l'ADV Gent del Camp, el Casal Popular La Turba i IGMAN-Acció Solidària hem preparant un seguit d'actes i accions per a commemorar aquesta setmana.

Adjuntem cartell.

 
 
Botó per tornar al principi de la pàgina

IGMAN, Acció Solidària
Carrer Fonollar, 14 - 08003 Barcelona;
Tel.: 93 533 42 38 - NIF: G-62117494
e-mail:igman@igman.cat
powered by bit-x0